Smażone krążki cebulowe

(czas przygotowania 60 minut, przepis na 4 porcje)

Smażone krążki cebulowe znane także jako onion rings to pyszna przystawka lub dodatek do dań. Zapraszamy na ten amerykański przysmak:)

Składniki:

  • 2 cebule
  • 300g mąki pszennej
  • 450 ml mleka
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2.5 łyżeczki soli
  • szczypta ostrej papryki
  • 0.5 szklanki bułki tartej
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

cebule obieramy, kroimy na plastry około 1cm i każdy plaster rozdzielamy na pojedyncze krążki, przy okazji pozbywamy się przeźroczystych błonek. W misce z wodą rozpuszczamy 1 łyżeczkę soli i moczymy cebulę przez około 25 minut. Po tym czasie ją odcedzamy i osuszamy ręcznikiem papierowym.

Mąkę mieszamy z pozostałą solą, proszkiem do pieczenia, obtaczamy krążki cebulowe i odkładamy na większy talerz. Do miski z mąką, która nam została wbijamy jajka, dodajemy mleko, szczyptę ostrej papryki i mieszamy do czasu utworzenia gęstego ciasta.

Olej mocno rozgrzewamy w garnku. Krążki cebulowe zanurzamy w cieście, następnie w bułce tartej i smażymy na złoty kolor (około 3 minuty).

Onion ringsy przenosimy łyżką cedzakową na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Krążki cebulowe serwujemy z ulubionymi sosami!

Smacznego!

Udostępnij naShare on FacebookPin on Pinterest

Post Author: admin

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *