Piersi z kurczaka z ananasem i rodzynkami po mojemu

Wiele słyszałam dobrego na temat potraw indyjskich, a także rozmawiałam z osobami, które nie mogą sobie wyobrazić, żeby przynajmniej od czasu do czasu nie przygotować takich potraw. Dlatego słuchając tu i ówdzie postanowiłam sama skomponować sobie takie proste danie obiadowe. Tym bardziej, że wśród moich przypraw znalazła się również przyprawa garam masala, która nadała mojej potrawie prawdziwie indyjskiego smaku.
Składniki:
2 piersi z kurczaka
3 łyżki sosu sojowego
olej do smażenia
łyżeczka curry
Składniki sosu:
ananas w puszce
garść rodzynek
przyprawa garam masala
odrobina chili
1 łyżka mąki ziemniaczanej lub innej skrobi

Sposób przygotowania:
Piersi z kurczaka oczyścić i pokroić w w paski, dodać curry, sos sojowy, dokładnie wymieszać i odstawić na 15 minut. Po tym czasie mięso obsmażyć na oleju. W międzyczasie przyprawę garam masala wsypać na suchą patelnię i chwilę prażyć dla wydobycia smaku, zaś rodzynki przelać wrzątkiem. Po usmażeniu mięsa wlać sok z ananasa, dodać pokrojonego ananasa według gustu i rodzynki. Dusić pod przykryciem. Na koniec dodać przyprawy uprażone, chili i ewentualnie trochę soli. Całą potrawę zagęścić skrobią rozmieszaną z wodą. Tak przygotowane piersi z kurczaka zaserwowałam z ryżem i sałatką z pomidorów i ogórka zielonego. Smacznego.

Post Author: admin

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *