Pyszna babka z masłem orzechowym i czekoladą

Wielkanoc coraz bliżej, a ja nie wyobrażam sobie jej bez pysznej babki na stole. Dziś mam dla Was przepis na takie właśnie ciasto, które piekłam już kilkakrotnie. Babka z dodatkiem masła orzechowego i czekolady jest  miękka, mocno wilgotna i nie za słodka. Ciekawie wygląda po przekrojeniu. Mistrzostwem dla mnie jest polewa z masła orzechowego, cukru pudru i mleka. To idealne dopełnienie babki. Czasami myślę, że dobrze byłoby zrobić  jej więcej i po prostu podawać ją jako sos – każdy kawałek babki maczany w takim sosie z pewnością smakowałby nieziemsko. Wierzch babki dodatkowo posypałam drobno posiekanym orzeszkami ziemnymi. Całość oceniam jak najbardziej pozytywnie i polecam 🙂

Przepis zaczerpnęłam z bloga Cynamonowy pył.

Zdjęcie - Pyszna babka z masłem orzechowym i czekoladą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki (robiłam z 1,5 porcji w większej blaszce na babkę):

  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru
  • 100 g roztopionego masła
  • 2 jajka
  • 120 g kwaśnej śmietany
  • pół szklanki mleka
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • szczypta sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • nasionka z jednej laski wanilii
  • 90 g roztopionej mlecznej czekolady
  • 2 czubate łyżki masła orzechowego

Polewa :

  • pół szklanki cukru pudru
  • 1-2 łyżki masła orzechowego
  • ok. 3 łyżek mleka

Dodatkowo:

  • garść posiekanych orzeszków ziemnych

Wykonanie:
Wszystkie składniki powinny być w temp pokojowej!

W dużej misce wymieszać ze sobą wszystkie suche składniki: mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, cynamon oraz sól.  W innym naczyniu połączyć rozbełtać jajka. Dodać do nich roztopione i ostudzone masło, śmietanę i ziarenka wanilii. Do naczynia z masą jajeczną stopniowo dodawać suche składniki na przemian z mlekiem. Całość krótko wymieszać, tylko do połączenia się składników.
Gotowe ciasto podzielić na dwie równe części.  Do jednej z nich dodać roztopioną i ostudzoną czekoladę, do drugiej -masło orzechowe. Obie masy dokładnie wymieszać i nakładać je na przemian do formy na babkę, wysmarowanej uprzednio masłem. Przy pomocy patyczka połączyć obie masy, robiąc wir. Babkę piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 45 minut (do tzw. suchego patyczka). Po upieczeniu wyjąć ją z formy i przestudzić.

Polewa:
Masło orzechowe umieścić w misce razem z cukrem pudrem. Powoli wlewać mleko, cały czas mieszając.  Dodać go tyle,  aby uzyskać konsystencję gęstego lukru. Gotową polewą udekorować babkę. Wierzch posypać posiekanymi orzeszkami ziemnymi. Smacznego 🙂

Post Author: admin

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *