Smażone ziemniaki w jogurcie z pastą harissa

Smażone ziemniaki to jeden z tych dodatków do głównych dań, któremu trudno odebrać zasłużone podium. Chrupiąca, złocista skórka to to, co uwielbiamy i nie sposób się dziwić. Są pyszne!

W tej wersji nigdy wcześniej ich nie przygotowywałam, a szkoda. Oprócz wyjątkowego smaku wyglądają wprost wyśmienicie, a w końcu i wygląd jedzenia ma znaczenie.  W przeciwieństwie do klasycznych smażonych ziemniaków te są pikantne, nieco mniej chrupiące, chociaż zupełnie nie ujmuje im to w niczym. Takie smażone ziemniaki mogą być niebanalnym dodatkiem do sadzonego jajka lub grillowanych i smażonych mięs takich jak na przykład marokańskie kebaby, czy też aromatyczne kofty.

Samo przygotowanie takich smażonych ziemniaków nie jest ani trudne, ani też pracochłonne. Wystarczy zwyczajnie podgotować ziemniaki, a następnie przesmażyć je z dodatkiem pikantnej harissy i jogurtu. Jeszcze tylko kilka drobnych dodatków na zakończenie i gotowe. Czyż nie brzmi to prosto? Z pewnością tak. Prawdopodobnie częstując gości tymi ziemniakami, będziecie musieli podzielić się przepisem, ale czy taki rodzaj pochwały nie jest przyjemny dla gospodyni lub gospodarza? Ja dzielę się z Wami tym przepisem z ogromną radością, bo z pewnością jest warty wypróbowania i zapamiętania.

Zdjęcie - Smażone ziemniaki w jogurcie z pastą harissa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Smażone ziemniaki w jogurcie z pastą harissa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Smażone ziemniaki z jogurtem i pastą harissa Pikantny dodatek do dań głównych z arabskimi korzeniami. Świetnie smakuje z grillowanymi mięsami lub sadzonym jajkiem.

Czas przygotowania: 5 minutes Czas gotowania: 25 minutes
Okazja: Wegetariańskie
Rodzaj dania: Przystawka
Słowa kluczowe: jogurt, ziemniaki
Porcji: 4 porcji

Składniki

  • 700 g drobnych ziemniaków
  • 200 ml jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki pasty harissa lub 1 łyżka harissy w proszku
  • 30 ml oliwy
  • 2 łyżki migdałów w słupkach
  • 30 ml soku z limonki
  • 1/2 szklanki nasion granatu
  • 2 szt zielonej części dymki
  • sól i pieprz do smaku
  • listki mięty do dekoracji

Przygotowanie krok po kroku

  • Ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie al dente. Następnie lekko przestudź, aby nie rozpadły się na patelni.
  • Na dobrze rozgrzanej oliwie podsmaż ziemniaki aż ładnie się zarumienią.
  • Dodaj pastę harissa, a po chwili jogurt. Wymieszaj i smaż na dość dużym ogniu aż jogurt nabierze złotego koloru i obklei smażone ziemniaki.
  • Jeśli to konieczne, dopraw do smaku solą i pieprzem.
  • Smażone ziemniaki przełóż do salaterki. Posyp ziarnami granatu, posiekaną dymką i migdałami.
  • Całość skrop sokiem z limonki.
  • Udekoruj listkami mięty.

Wypróbowałeś przepis?Dodaj do obserwowanych na Instagramie @Osmykolorteczy Zrób zdjęcie i oznacz #osmykolorteczy!

Zdjęcie - Smażone ziemniaki w jogurcie z pastą harissa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zobacz inne dania wegetariańskie Zdjęcie - Smażone ziemniaki w jogurcie z pastą harissa - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiSmażone ziemniaki w jogurcie z pastą harissaZdjęcie - Smażone ziemniaki w jogurcie z pastą harissa - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiMakaron udon z grzybami i kapustą pekińskąZdjęcie - Smażone ziemniaki w jogurcie z pastą harissa - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiProsta sałatka capreseZdjęcie - Smażone ziemniaki w jogurcie z pastą harissa - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiGulasz z boczniakówZdjęcie - Smażone ziemniaki w jogurcie z pastą harissa - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiTabbouleh – prosta letnia sałatka z bulguremZdjęcie - Smażone ziemniaki w jogurcie z pastą harissa - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiSos chrzanowy – prosta klasyka na Wielkanocny stółZdjęcie - Smażone ziemniaki w jogurcie z pastą harissa - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiMakaron soba z warzywami z tahiniZdjęcie - Smażone ziemniaki w jogurcie z pastą harissa - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiChrupiące placki z batatów i selera – placki ziemniaczane inaczejZdjęcie - Smażone ziemniaki w jogurcie z pastą harissa - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiKotlety jajeczne z kaszą jaglanąZdjęcie - Smażone ziemniaki w jogurcie z pastą harissa - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiPieczona włoska kapusta faszerowana ziemniakami

<

Post Author: Administrator

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *